Computer kopen

Wat is mijn laptopformaat?

Deel artikel

Laptops zijn verkrijgbaar in verschillende groottes en soms is het handig om te weten welk formaat laptop je hebt, als je bijvoorbeeld een nieuwe hoes of laptoptas wilt kopen. Op de laptop zelf staan de afmetingen meestal niet weergegeven, dus zul je het zelf moeten opmeten om achter het formaat te komen. In dit artikel wordt uitgelegd hoe je dit kunt doen.

 

Hoe meet ik mijn laptop op?

Het opmeten van de laptop doe je diagonaal op het scherm. Begin in een hoek en trek het meetlint of liniaal diagonaal over het scherm naar de tegenovergestelde hoek. Dus als je in de hoek linksboven begint, dan neem je de meetlint mee naar de hoek rechts beneden. Let er wel op dat je alleen het eigenlijke scherm opmeet, zonder de rand erbij. Het is dus belangrijk dat je de laptop niet dichtklapt als je hem opmeet.

 

Inches

De lengte-eenheden van een laptopformaat worden meestal in inches weergegeven. Als je een meetlint hebt, dan staat er soms aan de ene kant de lengte in centimeters en aan de andere kant de lengte in inches. Heb je niet zo’n meetlint, dan is dat ook geen ramp. 1 inch staat gelijk aan 2,54 centimeter. Op internet vind je verschillende websites die centimeters kunnen omrekenen naar inches. Laptops komen in een aantal standaardformaten, bijvoorbeeld 15 inch of 17 inch. Soms zie je nog een decimaal zoals 15,6 inch, maar als je dit weglaat dan zit je meestal ook nog goed. De meeste laptop hoezen en laptop tassen hebben qua formaat een beetje speling en dus maakt het niet zoveel uit of je een 15 inch of 15,4 of 15,6 inch laptop hebt. Als je het toch zeker wilt weten, kun je nog altijd de lengte en breedte van een laptop opmeten en deze vergelijken met de lengte en de breedte van de laptoptas of laptophoes.

 

Tip

De meeste merken hebben wel veel 15 inch laptoptassen, maar weinig laptop tassen die geschikt zijn voor 17 inch laptops. Heb je een grote 17 inch laptop en kun je geen mooie 17 inch laptoptas vinden waarin je grote laptop past? Vaak past je laptop dan wel in het hoofdcompartiment van een kleiner formaat laptoptas, maar niet in het speciale (kleine) laptopvak. Je kunt de laptop dan extra beschermen met een laptop hoes en hebt dan toch een mooie laptoptas.

Gerelateerd nieuws

Computer

Computer online kopen

Er worden steeds meer computers online gekocht. Waar vroeger iedereen in de winkel een computer kocht is dat nu heel anders. Het aanbod computers online

tbalet of laptop of computer kopen
Laptop

Laptop of tablet

De opkomst van de tablet heeft ervoor gezorgd dat er steeds minder laptops verkocht worden. Tablets beschikken over steeds meer mogelijkheden en worden hierdoor steeds