Computer kopen

Veiligheid van e-mail

Deel artikel

We gebruiken e-mail elke dag en overal, op het werk, thuis, in het openbaar vervoer en op andere plekken. Het is één van de meest gebruikte communicatiemiddelen van de wereld. E-mail is al vele jaren erg populair en kent veel voordelen, maar toch zitten er ook een paar nadelen aan het gebruik van e-mail. Je hebt vast wel eens problemen gehad met het inloggen op de webmail van je provider. Ook hoor je de laatste tijd  veel verhalen over criminelen die via de mail hun slag gaan. Is e-mail nog wel zo veilig?

Privacy

Als iemand via de post een brief verstuurt, is het niet toegestaan de brief te openen, alleen de geadresseerde mag dit doen. Dit is briefgeheim. Echter voor e-mail geldt dit niet. Het is dus niet verboden om e-mails te openen en te lezen. Als je een zakelijke mail voor je werk hebt, mag je werkgever de mailtjes die je verstuurd en ontvangt altijd lezen. In een e-mail zetten wij ook vaak vertrouwelijke informatie, zoals bijvoorbeeld bedrijfsgegevens of financiële cijfers. Dit sturen wij zonder na te denken zomaar met de mail mee. Maar deze e-mails kunnen erg makkelijk onderschept worden. Pas dus op met wat je in een e-mail zet!

Criminelen actief op e-mail

Je hebt vast de verhalen van de nepmailtjes van bijvoorbeeld ING gehoord. In deze mailtjes wordt de indruk gewekt dat de mail verstuurd is door een bank. In de mail staat dat je je gegevens moet verifiëren, dit doe je door op een link te klikken. Als je op deze link klikt, kom je terecht op een inlogsite. Deze site lijkt echt, maar je kunt aan de URL zien dat het gaat om een valse site. Vul je gegevens dan absoluut niet in, deze komen terecht in de handen van criminelen. Je bank zou nooit op deze manier naar je gegevens vragen.

Ook gebruiken hackers vaak e-mailadressen van onschuldige burgers. Met deze informatie kunnen criminelen proberen verschillende accounts binnen te dringen, ook kunnen ze je computer gebruiken om spam door te sturen of ze kunnen privacygevoelige informatie doorverkopen. Om de kans dat jouw e-mailadres gehackt wordt te verkleinen, moet je geen simpele wachtwoorden gebruiken. Stel ook op elk account een uniek wachtwoord in.

Problemen met e-mail

Om niet te vergeten: e-mail zelf geeft ook vaak problemen. Het komt erg vaak voor dat je je wachtwoord bent vergeten en dat je deze weer opnieuw moet instellen. Ook komt iedereen wel eens voor het probleem te staan dat hij/zij e-mail opnieuw instellen moet op de smartphone, tablet of laptop. Vaak wordt er dan gevraagd om SSL, SMTP en andere vreemde afkortingen. Veel mensen weten niet wat deze betekenen, maar geen paniek. Op internet kun je verschillende handleidingen vinden die jou hulp bieden als je tegen een probleem aanloopt.

Gerelateerd nieuws

Computer

Computer online kopen

Er worden steeds meer computers online gekocht. Waar vroeger iedereen in de winkel een computer kocht is dat nu heel anders. Het aanbod computers online

tbalet of laptop of computer kopen
Laptop

Laptop of tablet

De opkomst van de tablet heeft ervoor gezorgd dat er steeds minder laptops verkocht worden. Tablets beschikken over steeds meer mogelijkheden en worden hierdoor steeds