Computer kopen

Voeding

Zonder stroom kan een computer niet werken. De verschillende onderdelen van de pc hebben allemaal stroom nodig om hun werk te kunnen doen. Verschillende onderdelen hebben verschillende voltages nodig om goed te werken. De voeding, of PSU (Power Supply Unit), van een computer zorgt ervoor ingangsspanning geschikt gemaakt wordt voor de verschillende hardware onderdelen. De voeding doet dit door de spanning te transformeren naar andere voltages of zet wisselspanning naar gelijkspanning om, of vica versa. De voeding wordt over het algemeen aangesloten op het lichtnet.

Hoe werkt een voeding in een computer

De PSU van een computer wordt aangesloten op het lichtnet. De voeding zorgt ervoor dat de verschillende componenten van de computer voorzien worden van stroom. De voeding wordt gevoed met wisselspanning, deze wordt omgezet naar een gelijkspanning voor bijvoorbeeld het moederbord, de harde schijf, het geheugen en de processor. Deze onderdelen kunnen alleen werken met gelijkspanning.
De voeding levert 5 verschillende elektrische spanningen:

  • +12V
  • –12V
  • +5V
  • -5V
  • +3,3V

Dit is noodzakelijk omdat verschillende onderdelen, verschillende elektrische spanningen gebruiken. De processor wordt bijvoorbeeld gevoed met 3,3V terwijl de +12V en –12V gebruikt worden voor het voeden van motoren.

Een voeding kopen voor je computer

Als je een nieuwe computer samenstelt of je huidige voeding kapot is moet je er goed opletten dat je een voeding aanschaft met voldoende vermogen. Het is belangrijk voor de werking van een computer dat alle onderdelen voldoende stroom krijgen. Voedingen hebben een vermogen van 300 watt oplopend tot wel 1200 watt. Hoeveel vermogen je computer nodig heeft is afhankelijk van de gebruikte onderdelen. Snelle, zware onderdelen vragen meer vermogen en heb je dus een zwaardere voeding nodig.

Het nadeel van een erg zware voeding zijn de stroomkosten. Een voeding van 1200 watt verbruikt meer stroom dan één van 300 watt, waardoor het dus meet geld kost om de computer draaiend te houden. Hierdoor is er inmiddels een trend om computers energiezuinig te maken. Alle onderdelen verbruiken minder stroom, waardoor een minder zware voeding gebruikt kan worden. Hierdoor wordt het energieverbruik lager en worden de stroomkosten dus lager.