Computer kopen

Videokaart

De videokaart van de computer zorgt ervoor dat er beelden op de monitor van de computer getoond kan worden. Videokaarten, of grafische kaarten, kunnen in twee groepen onderverdeelt worden. Onboard en insteekkaarten. Onboard videokaarten zijn geïntegreerd in het moederbord of de processor. Onboard videokaarten bezitten vaak zelf geen eigen geheugen maar maken gebruiken van een deel van het werkgeheugen van de computer. De hoeveelheid gebruikte werkgeheugen is over het algemeen in de BIOS in te stellen. Deze techniek is bekend onder de naam SMA, Shared Memory Architecture. Nieuwere varianten processors van bijvoorbeeld AMD of Intel hebben geïntegreerde grafische functionaliteiten. Hierdoor is een onboard grafische kaart op het moederbord niet meer nodig.

Een onboard videokaart geeft standaardprestaties, voor een werkcomputer of een simpele thuis computer is dit voldoende. Als er meer eisen aan de computer zijn, als er bijvoorbeeld games of zware grafische programma’s op gedraaid moeten worden is een insteekkaart aan te raden.

Verschillende types insteekkaarten

Insteekkaarten zijn losse videokaarten die in speciale slots op het moederbord worden aangesloten. Deze slots zijn in de loop der jaren aangepast doordat videokaarten steeds beter en sneller werden en nieuwe technieken werden ontwikkeld. Een videokaart kan over de volgende aansluitingen beschikken.

  • Industry Standard Architecture (ISA), deze is erg verouderd en wordt niet meer gemaakt.
  • Peripheral Component Interconnect (PCI), deze worden nog gemaakt maar hebben geen grote prestaties.
  • Accelarated Graphics Port (AGP), deze videokaarten worden ook nog steeds geproduceert maar kunnen niet tegen PCI-E op doordat AGP een lagere bandbreedte heeft.
  • Peripheral Component Interconnect Express (PCI-E), een verbeterde snellere versie van PCI.

In de huidige computers worden vooral grafische kaarten geïnstalleerd met een PCI-E aansluiting. AGP wordt in mindere mate nog gebruikt in computer met minder krachtige hardware.

Tips bij het kopen van een videokaart

De ontwikkelingen van videokaarten liggen niet stil. Er worden gigantisch veel nieuwe technieken bedacht en er worden steeds nieuwe grafische kaarten op de markt gebracht. Deze ontwikkelingen zijn nodig omdat bijvoorbeeld spellen en grafische programma’s steeds meer gaan vragen van videokaarten. Fabrikanten bedenken steeds nieuwe technieken en maken snellere videokaarten om aan deze eisen te voldoen. Het komt vaak voor dat op het moment je een videokaart deze een half jaar later al als “oud” wordt gezien, de fabrikant heeft alweer een nieuwere variant uitgebracht.
Uiteraard kan je met deze kaart de games nog wel spelen maar deze zullen minder goed presteren dan op de nieuwere variant. Bij het kopen van een computer doe je er daarom goed aan een goede grafische kaart aan te schaffen.