Computer kopen

Randapparatuur

Randapparatuur is hardware van een computer wat niet in de systeembehuizing zit ingebouwd. Deze apparatuur is ook niet benodigd voor de werking van de computer, hoewel voor de aansturing van een computer bepaalde randapparatuur vereist is. Op deze pagina lees je de populairste randapparatuur voor een computer waar je niet zonder kan!

RANDAPPARATUUR
RANDAPPARATUUR
Vorige slide
Volgende slide

Randapparatuur voor invoer

Een computer kan in principe werken zonder randapparatuur. Een moederbord, voeding, geheugen en een processor zijn voldoende om berekeningen te doen. Om een computer te kunnen bedienen, of dingen te laten uitvoeren wordt apparatuur ontwikkeld die we randapparatuur noemen. De eerste categorie randapparatuur is de invoerapparatuur, met deze apparatuur worden apparaten bedoelt die verantwoordelijk zijn voor de bediening van de computer. De meest gebruikte apparaten zijn toetsenborden en muizen. Eigenlijk kan je stellen dat zonder deze twee apparaten een hedendaagse computer niet gebruikt kan worden.
Apparatuur wat minder benodigd is maar wel onder invoerapparatuur valt zijn bijvoorbeeld scanners, joysticks, aanraakschermen of gamepads. Deze zijn niet perse benodigd en voegen een extra functionaliteit toe aan je computer. Let er dus op bij de aanschaf van een computer dat je hier ook randapparatuur bij koopt. Doe je bijvoorbeeld graag spelletjes? Overweeg dan de aanschaf van een joystick voor flightsimulators of een racestuur voor racegames.

De uitvoer van een computer

Zonder beeld en geluid heb je weinig aan je computer. Je hebt deze al nodig bij de simpelste pc-taken, zoals het kijken van een filmpje of het surfen op internet. Uitvoer randapparatuur zorgen ervoor dat de uitvoer van een computer vertaald wordt naar iets waar een mens wat mee kan. Monitoren zorgen ervoor dat we kunnen zien wat we met de computer doen. Geluidsboxen zorgen ervoor dat we muziek op bijvoorbeeld Spotify kunnen afspelen.
Printers en plotters vallen ook onder uitvoerapparatuur. Deze zorgen ervoor dat je documenten, foto’s en andere belangrijke informatie op papier kan vastleggen.

Informatie opslaan en vervoeren

De laatste categorie randapparatuur is de apparatuur die ervoor zorgen dat data van een computer opgeslagen kan worden en data kan overgedragen worden naar andere computers.

Externe hardeschijven, dvd-spelers en USB-sticks zijn voorbeelden van deze categorie randapparatuur. Deze componenten zijn niet benodigd om goed te kunnen werken met een computer, maar zijn vaak niet meer weg te denken in deze tijd. Data wordt veel op externe schijven op USB-sticks opgeslagen om mee te kunnen nemen naar een andere plek. Modems en ethernetkaarten zorgen ervoor dat dit via een netwerk, bijvoorbeeld het internet, gebeuren kan. Deze apparatuur zorgt ervoor dat vanaf een computer een verbinding opgezet kan worden met een andere computer. Het bekendste netwerk is het internet. Tegenwoordig zijn modems en ethernetkaarten vaak geïntegreerd op het moederbord en hoeven deze niet los aangeschaft te worden.