Processor

processorDe processor, of CPU (central processing unit), is misschien wel het belangrijkste onderdeel van de computer. De processor is grotendeels verantwoordelijk voor berekeningen en instructies die gedaan moeten worden en vormt hierom het hart van de computer. De resultaten worden verstuurd naar de chipset welke ze op zijn beurt doorstuurt naar de verschillende hardware. Door de jaren heen is de processor steeds sneller geworden en zijn technieken uitgevonden om de processor efficiënter te laten werken en minder energie te laten gebruiken.

Strijd tussen twee fabrikanten

Op dit moment zijn er twee grote bedrijven die processoren fabriceren. Dit zijn Intel en AMD. Beide fabrikanten maken goede processors en uiteindelijk is de functionaliteit hetzelfde. De manier waarop ze tot een resultaat komen verschilt wel. Intel en AMD hebben verschillende gedachten over hoe berekeningen efficiënt gedaan kunnen worden en gebruiken verschillende technieken om tot een uitvoer te komen.

De snelheid van een processor wordt uitgedrukt in aantal GHz. Hierin geldt hoe hoger dit getal, hoe sneller de processor is. Echter door technische ontwikkelingen zijn andere methoden bedacht om processors sneller en efficiënter te laten rekenen. “Oude” processors zijn single-core en beschikken over 1 rekenkern. Met de komst van Dual core processors zijn berekeningen nog sneller uit te voeren. In een dual core processor zitten 2 rekenkernen die 2 taken tegelijk kunnen uitvoeren. Tegenwoordig zijn en processors op de markt die over 4, 6 of zelfs 8 kernen beschikken. Let dus goed op bij je aanschaf hoeveel cores de processor heeft.

Past een cpu in elke computer?

moederbordEen processor wordt op het moederbord geplaatst. De processor wordt in een socket geplaatst, dit is een soort slot of beugel waarin alleen de processor past. Doordat er verschillende technieken gebruikt worden en door de verschillende fabrikanten past niet iedere processor op elk moederbord. Bij aanschaf dien je er dus op te letten dat de socket van het moederbord overeenkomt met de socket van de processor. Zo heeft de Intel Core i7 (Bloomfield) een 1366 socket aansluiting. Deze moet dus op een moederbord geplaatst worden die ook een 1366 socket heeft.

De snelheid van een processor zegt niet alles over de prestaties van de processor. Hiervoor zijn meer factoren verantwoordelijk; bussnelheid, cpu cache etc. Als je een processor aan wil schaffen doe je er goed aan eerst benchmarks op internet op te zoeken. In deze benchmarks worden processors uitgebreid getest onder verschillende omstandigheden. De resultaten worden tegenover dat van andere processors gezet. Hier kan je uit opmaken of de cpu goed is voor jou doeleinden en of deze goed genoeg presteert tegenover de concurrentie.
Om je op weg te helpen hebben we een aantal processors opgeschreven die op moment van schrijven het meest populairst zijn: