Een processor wordt op het moederbord geplaatst. De processor wordt in een socket geplaatst, dit is een soort slot of beugel waarin alleen de processor past. Doordat er verschillende technieken gebruikt worden en door de verschillende fabrikanten past niet iedere processor op elk moederbord. Bij aanschaf dien je er dus op te letten dat de socket van het moederbord overeenkomt met de socket van de processor. Zo heeft de Intel Core i7 (Bloomfield) een 1366 socket aansluiting. Deze moet dus op een moederbord geplaatst worden die ook een 1366 socket heeft.

De snelheid van een processor zegt niet alles over de prestaties van de processor. Hiervoor zijn meer factoren verantwoordelijk; bussnelheid, cpu cache etc. Als je een processor aan wil schaffen doe je er goed aan eerst benchmarks op internet op te zoeken. In deze benchmarks worden processors uitgebreid getest onder verschillende omstandigheden. De resultaten worden tegenover dat van andere processors gezet. Hier kan je uit opmaken of de cpu goed is voor jou doeleinden en of deze goed genoeg presteert tegenover de concurrentie.
Om je op weg te helpen hebben we een aantal processors opgeschreven die op moment van schrijven het meest populairst zijn:

  • Intel Core I7 – 4790K – 4GHz (vanaf €300,-)
  • Intel Core i5 – 4670K – 3,4GHz (vanaf €200,-)
  • AMD FX-8350 Black Edition – 4Ghz (vanaf €150,-)
  • AMD Athlon II X4 760K Black Edition – 3,8Ghz (vanaf €70,-)