Moederbord

moederbord2Het moederbord is een grote printplaat met elektronica waarop andere interne hardware componenten worden aangesloten. Op het moederbord is ruimte voor de processor, het werkgeheugen van de computer en is plaats voor extra insteekkaarten. In het verleden werden computers voorzien van meer functionaliteiten door insteekkaarten op het moederbord te monteren. Voor geluid werd bijvoorbeeld een geluidskaart gemonteerd en voor netwerktoegang werd een netwerkkaart ingestoken.

Tegenwoordig bevat een moederbord al deze functionaliteiten al van de fabriek, er zitten standaard al geluidsouputs gemonteerd, een netwerkkaart is op het moederbord geïntegreerd en soms is er ook een videokaart gemonteerd.

Heb je een nieuw moederbord nodig, of denk je aan een gehele upgrade? Vergelijk bij ons de prijzen tussen verschillende aanbieders!
[button link=”http://www.kopencomputer.com/kopen/” color=”orange”]Prijzen vergelijken[/button]


De onderdelen die je op een moederbord terug kan vinden zijn:

Welk moederbord moet ik kopen?

Als je een computer wilt kopen is het belangrijk dat je componenten kiest die met elkaar kunnen samenwerken. In de loop der jaren zijn er veel ontwikkelingen gedaan op computer onderdelen en er zijn dus ook veel versies processors, werkgeheugen en ook moederborden. Het is belangrijk een moederbord te kiezen wat past bij de gekozen processor en werkgeheugen. De processor heeft een bepaalde socket, deze socket moet ook op het moederbord geïnstalleerd zijn zodat de processor op het moederbord gemonteerd kan worden. Afwijkende sockets passen niet op elkaar!

Ook voor het werkgeheugen geldt dat er verschillende versies zijn ontwikkeld in de loop der jaren. DDR, SDRAM of DIMM’s zijn maar een paar van de geheugen soorten. Let erop dat het moederbord overweg kan met het te installeren werkgeheugen. Verder moet je er nog op letten dat het moederbord in de behuizing past. Er zijn verschillende types behuizingen op de markt, varierent van groot naar klein. Voor elke formaat is ook een type moederbord gemaakt. De bekendste zijn de ATX, Mini-ATX en Micro-ATX. Sommige kasten zijn geschikt voor meerdere types moederborden maar let hier wel op als je een systeem samenstelt!

Mijn moederbord zit vol stof

Als je je computer langere tijd gebruikt komt er vanzelf stof in de systeem kast terecht. Dit wordt veroorzaakt door de ventilatoren die frisse lucht aanzuigen. Hier kan je zelf weinig aan doen. Als je dit wilt verwijderen en de computer wil schoonmaken moet je er op letten dat je het moederbord niet met de blote hand aanraakt. Het moederbord kan namelijk niet tegen statische elektriciteit. Er wordt aangeraden je eerst statisch te ontladen of gebruik te maken van een antistatische mat en een geleidend polsbandje.