Een hardeschijf is een interne computer onderdeel waarop gegevens bewaard worden. Traditionele harde schijven bestaan uit schijven waarop gegevens door middel van magnetische polarisatie worden opgeslagen. De lees en schijfkoppen en besturingselektronica zorgen ervoor dat de computer data op de harde schijf kan lezen en wegschijven. Anders dan bij het interne geheugen van een computer, blijft de informatie op de schijven ook bewaard als de computer uit staat.
Op een harde schijf wordt informatie of data opgeslagen door een computer. Deze data kan bijvoorbeeld een document zijn, maar ook software programma’s en foto’s. Ook het besturingssysteem staat opgeslagen op de interne vaste schijf. Besturingssystemen kunnen de harde schijf ook gebruiken als tijdelijk werkgeheugen als het RAM-geheugen vol is. Linux gebruikt hier bijvoorbeeld een swap-partitie voor en Windows heeft een pagefile. Nadeel van deze techniek is wel dat een harde schijf stukken trager is dan het interne RAM-geheugen. Er zijn verschillende soorten harde schijven. Het verschil tussen SSD en HDD hardeschijf is er behoorlijk verschil is dat de eerst genoemde een stuk sneller is.
Hardeschijven kunnen als interne en externe schijven gekocht worden. Interne hardeschijven zitten in de behuizing van de computer geïnstalleerd en noemen we ook wel vaste schijven. Vaste schijven hebben verschillende types aansluitingen. Dit komt door nieuwe uitvindingen en technologische ontwikkelingen. Vroeger werden schijven bijvoorbeeld vaak met brede IDE-kabels aangesloten, terwijl tegenwoordig Serial ATA de standaard is. Let er bij de aanschaf van een harde schijf op dat de schijf aangesloten kan worden op het moederbord. In de documentatie van het moederbord staat welke typen harde schijven ondersteund worden.
Er worden ook externe harde schijven verkocht. Deze schijven worden door middel van bijvoorbeeld USB of FireWire aangesloten op de computer. Deze schijven zijn ideaal om data te bewaren die van plek a, naar plek b verhuisd moet worden. De schijven kunnen eenvoudig losgekoppeld en meegenomen worden
Een recente ontwikkeling bij harde schijven is de SSD, of Solid State Drive. SSD drivers gebruiken geen ronddraaiende schijven, maar maken gebruik van flash of SDRAM geheugen. Hierdoor zijn SSD’s stukken sneller dan traditionele harde schijven. De toegangstijd voor een SSD bedraagt tegenwoordig nog maar 0,1 milliseconde. Doordat er geen ronddraaiende mechanische onderdelen meer in de hardeschijf zitten, maakt de SSD geen geluid en komen er geen mechanische fouten meer voor. Doordat alle data even snel opgevraagd kan worden is defragmenteren van de schijf niet meer nodig.
Nadeel is wel dat een SSD een stuk duurder is dan de traditionele schijven en de opslagcapaciteit relatief klein is. Hierdoor wordt er vaak voor gekozen het besturingssysteem en zware software programma’s op de SSD te installeren. Een aparte traditionele mechanische hardeschijf wordt aangeschaft voor opslag van documenten, foto’s en videobestand