Computer kopen

geheugen

Het interne geheugen van een computer staat ook bekend onder de naam RAM, wat staat voor Random acces memory. Vrij vertaald betekend dit geheugen met willekeurige toegang. Kenmerkend voor dit geheugen is dat iedere geheugenplaats even snel toegankelijk is. Bij een harde schijf is dit anders, hier moet gewacht worden tot de geheugenplaats onder de leeskop van de schijf door draait.

Intern computer geheugen wordt in de speciale geheugenslots geplaatst op het moederbord. Door de jaren heen zijn er veel ontwikkelingen met geheugen gemaakt. Daarom zijn er veel verschillende types geheugen. Hierdoor gaat niet elk geheugen samen met elk moederbord, ze moeten bij elkaar passen. In het intern geheugen wordt informatie opgeslagen die de computer op een later moment weer gebruikt. Het voordeel van RAM-geheugen is dat het zeer snel werkt, en de informatie dus snel beschikbaar is.

Verschillende types geheugen

Hedendaagse computers gebruiken DDR3 en DDR2 geheugen, deze geheugenstrips zijn zeer snel en hebben een grote opslagcapaciteit. Oudere computers gebruik DRAM of SRAM geheugen, deze strips zijn minder snel en kunnen minder informatie opslaan. Als je je computer wilt uitbreiden met nieuw of meer geheugen is het belangrijk dat je eerst check of er nog geheugenbankjes vrij zijn op je moederbord. Raadpleeg daarna de documentatie van je moederbord welk geheugen ondersteund wordt. Niet iedere geheugenstrip past namelijk op elk moederbord, fysiek niet maar ook verschilt de architectuur.

Als er geen geheugenbankjes meer vrij zijn kan je ervoor kiezen deze geheugenstrips te vervangen door geheugenstrips met een grotere opslagcapaciteit. Het plaatsen van extra geheugen heeft als resultaat dat zware software pakketten en games soepeler en beter zullen werken op je pc.
De prestaties van werkgeheugen wordt bepaald door de interne opslagcapaciteit en de snelheid van het geheugen. Voordat je extra of ander geheugen aanschaft is het verstandig om online naar benchmarks te zoeken van het type geheugen dat je wilt aanschaffen.

Als je een 32-bits processor op je moederbord hebt geïnstalleerd kan je computer niet meer dan 4GB geheugen gebruiken. Wil je toch meer dan 4GB werkgeheugen? Schaf dan een 64-bits processor en installeer een 64-bits besturingssysteem.