Computer kopen

Behuizing

Om de interne hardware van een pc te beschermen worden deze ingebouwd in een computer behuizing. Het moederbord wordt gemonteerd op de onderplaat in de behuizing en de verschillende hardware onderdelen worden op de daarvoor bestemde plekken geïnstalleerd. Een computerkast biedt bescherming aan hardware en kan geluiddempend werken.

bescherming voor hardware

Computerkasten kunnen uit verschillende materialen gebouwd worden zoals staal, aluminium, hout of plastic. De meeste kasten worden uit metaal gebouwd zodat de kast een zogenaamde “kooi van Faraday” effect wordt gecreëerd. Door deze kooi zijn alle componenten in de kast vrij van elektromagnetische interventie.

Systeemkasten bieden plaatst voor een voeding, het moederbord, verschillende insteekkaarten en bedrading. Moderne systeemkasten beschikken over ingebouwde aansluitpoorten, zoals USB of geluid, die op het moederbord aangesloten kunnen worden. Hierdoor kunnen bijvoorbeeld USB-sticks aan de voorkant van de computerkast aangesloten worden. Het moederbord wordt vastgeschroefd op de onderkant van de behuizing waardoor de aansluitingen op het moederbord aan de achterkant van de systeemkast tevoorschijn komen. Insteekkaarten kunnen aangesloten worden en hardeschijven, dvd-spelers en diskettestations kunnen in de juiste uitbreidingsruimtes vastgeschroefd worden.

Het pimpen van je computer behuizing

Traditionele computerbehuizingen zijn wit of beige van kleur en zijn rechthoekig. Mensen die dit niet mooi vinden hebben de hobby “casemodding”. Bij casemodding worden bestaande kasten aangepast, of worden complete kasten zelf opgebouwd. In de zijplaten van kasten worden gaten gezaagd waarin plexiglas wordt geplaatst zodat de computereigenaar zicht heeft op de hardware aan de binnenkant van de kast. Ventilatoren worden vervangen door ventilators met Led-verlichting, of worden zelfs helemaal vervangen door vloeistofkoelingen, of watercooling. Bepaalde bedrijven zoals Alienware, verkoopt vooraf gemodde kasten.

Hulp bij aankoop computerbehuizing

Er zijn veel verschillende types en ontwerpen van computer behuizingen. De onderplaat van de computerkast biedt plaats voor het moederbord. Bij de aanschaf van een kast moet je erop letten dat het moederbord past. Er zijn verschillende maten moederborden die worden aangegeven met de formfactor, bijvoorbeeld ATX of mini-ATX. In de specificaties van de computer behuizing kan je zien welke types moederborden ondersteund worden.
Verder moet je onderzoeken of alle componenten die je hebt of wilt kopen past in de systeemkast. Passen bijvoorbeeld de dvd-brander, cd-speler en 3 harde schijven in de computerbehuizing, is hier wel ruimte voor?