Computer kopen

Apple

Apple is een Amerikaans elektronica bedrijf dat gevestigd is in Cupertino, een stad in de staat Californië. Apple Inc. Werd op 1 april 1976 opgericht, toen onder de naam Apple Computer Inc, door Steve Jobs, Steve Wozniak en Ronald Wayne.

Apple is bekend is bekend geworden eind jaren 70 met de Apple II, één van de eerste succesvolle computers in de wereld. Hierna bracht Apple vooral Apple Macintosh computers uit tot in 1997 het bijna afgelopen was met het bedrijf. Door een bankroet kon het bedrijf niet verder, maar door een investering van 150 miljoen dollar door Microsoft kon het bedrijf voortgezet worden. Sindsdien is Microsoft aandeelhouder.

Innovatief

Het succes van Apple is niet aan komen waaien. Toen IBM de eerste computers op de markt bracht moest Apple iets bedenken om te kunnen concurreren met IBM. Er moest een revolutionair nieuw product bedacht worden wat weerstand kon bieden tegen IBM.

Apple haalde eind jaren zeventig een aantal medewerkers van Xerox PARC binnen. Xerox PARC produceert vooral printers en is actief in de ontwikkeling van micro elektronica. Deze medewerkers tipten Steve Jobs om eens de computerinterface van PARC te bekijken. PARC zag zelf geen toekomst in de computermuis en grafische gebruikersomgevingen, dus kon Jobs een rondleiding krijgen. Na dit bezoek was hij zo enthousiast dat binnen Apple speciale teams werden aangesteld die onder leiding van Jef Raskin GUI-interfaces ontwerpten. De eerste ontwikkeling is bekend onder de naam Apple Lisa, maar gaat tegenwoordig schuil onder de naam Mac OS.

Naast deze revolutionaire ontwikkeling is Apple ook bekent om zijn product designs. Hier wordt veel aandacht aan besteed en is in het verleden vaak voorbeeld geweest voor concurrenten. De meeste ontwerpen zijn gemaakt door Jonathan Ive.

Consumentenmarkt

Producten van Apple zijn gigantisch populair. Iphones, iPad, iPods het lijkt alsof iedereen wel een apparaat van Apple in huis heeft. Op het gebied van computers is nog veel te winnen door Apple. De laatste jaren is er wel een stijging zichtbaar, maar het aandeel Windows computers blijft groter. Apple consumenten computers zijn de iMacs, deze computers zijn all-in-one pc’s. Het gehele systeem is samengevoegd in een monitor zodat er minder ruimte ingenomen wordt. Ook is er een Mac Pro, die wel over een systeemkast beschikt, beschikbaar. Deze wordt echter door weinig consumenten gebruikt door zijn hoge prijs.

Apple producten staan bekend om het mooie, strakke design. De producten zijn vaak wel duurder dan vergelijkbare producten van concurrenten. Ook maken computers van Apple gebruik van het eigen besturingssysteem Max OS (x), wat enige oefening vereist als hier geen ervaring mee is.