Computer kopen

Keuzehulp losse onderdelen

Voldoet jou computer niet meer aan je eisen? Is je computer erg sloom of gebeuren er andere rare dingen? Je hoeft niet meteen een nieuwe computer te kopen, het is ook mogelijk om losse hardwarecomponenten te vervangen. Het kan bijvoorbeeld goed zijn dat je te weinig intern geheugen hebt of dat je videokaart niet goed genoeg is.
Wil je een compleet nieuwe computer kopen? Ook dan kan het bestellen van losse onderdelen lonend zijn, vaak is een vooraf geassembleerde computer duurder en minder krachtig dan als je onderdelen los besteld.

Passen elke onderdelen bij elkaar?

Nee, niet alle onderdelen kunnen met elkaar overweg. Het is van belang dat je onderdelen zoekt die met elkaar kunnen samenwerken, anders werkt je computer niet (goed). Omdat je alle onderdelen op het moederbord van de computer aansluit is het verstandig om voordat je wat koopt de handleiding van het moederbord te controleren welke hardware ondersteund wordt.

Waar koop ik losse onderdelen?

Losse onderdelen kan je op verschillende plekken kopen. Er zijn speciale computer winkels die hardware verkopen, ook bij een grote elektronica winkel zoals Mediamarkt kan je terecht voor het kopen van hardware. Het grootste aanbod vind je echter online.

Welke onderdelen moet ik kopen?

Je moet voor jezelf eerst een budget vast stellen. Bedenk welke onderdelen je allemaal nodig hebt. Wil je een ander moederbord? Kans dat je huidige processor of geheugen niet werkt op het nieuwe moederbord, let hier dus goed op! Als je dit in kaart hebt gebracht kan je per onderdeel een budget vaststellen en vervolgens onderzoek gaan doen. Het is verstandig om reviews en benchmarks van de onderdelen te bekijken.

Er zijn ook verschillende websites die elke maand een advies geven voor elk budget welke onderdelen op dat moment het best gekocht kunnen worden.

Een computer in elkaar zetten, is dat lastig?

Het ligt eraan of je technisch aangelegd bent en of je het aandurft. Op internet zijn veel handleidingen en filmpjes te vinden hoe je een computer in elkaar zet van losse onderdelen. Durf je het niet aan? Veel computerwinkels bieden de optie aan om voor jou de computer te assembleren tegen een kleine vergoeding.