Computer kopen

Internationaal cv

Deel artikel

Professionals van alle leeftijden zijn op zoek naar een internationale carrière voor verschillende redenen: ze willen hun batterijen herladen met een nieuwe uitdaging, de mogelijkheid om een positie te bekleden waar creativiteit en initiatief belangrijk zijn, de wens om een nieuwe cultuur te ontdekken of de erkenning van het feit dat vele mensen aan de top daar pas gekomen zijn na een internationale ervaring.

Algemene regels voor een internationaal cv zijn er niet. Iedere cultuur heeft zijn eigen regels voor het opstellen van een cv: Duitsers willen alles van u weten, Engelsen liefst zo weinig mogelijk. Ga ervan uit dat het sollicitatieproces anders is dan in Nederland en doe grondig onderzoek. Zoek op het internet naar voorbeelden van het internationaal cv van uw geprefereerde land en doe navraag bij professionals die u al kent in uw toekomstige locatie. Moet u een foto bijvoegen? Moet u uw leeftijd en geslacht vermelden, of net niet? Wat is de meest voorkomende lay-out van een cv in de vreemde bedrijfscultuur? Omgekeerd chronologisch of een functioneel cv?

Specifiek voor een internationaal cv

Een geslaagd internationaal cv slaagt erin de balans tussen verschillende culturen te houden. Probeer dus niet uw eigen cultuur te verdoezelen of verloochenen, maar eerder te incorporeren in de cultuur van het gastland.

Verduidelijk uw opleiding

De kans is groot dat een gelijkaardige opleiding aan die van u in een ander land niet dezelfde opvatting heeft. Als u nog maar net afgestudeerd bent en dus erg op uw opleiding steunt om een baan te vinden, is het belangrijk te verduidelijken wat u juist gestudeerd heeft. Voor professionals met meer dan 5 jaar ervaring geldt dat universitaire opleiding niet meer dan 1 regel verdient op het internationaal cv; aanvullende opleidingen hebben misschien meer uitleg nodig. Gebruik internationaal aanvaarde terminologie die iedereen binnen uw branche begrijpt wanneer u uw specifieke expertise omschrijft.

Dubbelcheck uw cv

Zorg dat spellingfouten geen plaats hebben op uw cv. Laat een native speaker uw curriculum vitae nalezen, zelfs als u de vreemde taal beheerst. Als u uw cv in het Engels schrijft, vergewis u ervan of het bedrijf waar u solliciteert Brits Engels of Amerikaans Engels hanteert.

Papierformaat kan verschillen

Wees bewust van het feit dat papierformaten kunnen verschillen van land tot land. Als u uw cv via e-mail verzend, ga naar „Page setup“ en herformatteer uw cv naar de standaard van de ontvanger. Anders kan een deel van uw internationaal cv verloren gaan tijdens het printen.

Leg nadruk op de juiste vaardigheden

Talenkennis is altijd belangrijk voor wie internationale ervaring wil opdoen; zorg ervoor dat u deze uitvoerig beschrijft. Interculturele vaardigheden dragen gewicht bij een sollicitatie in het buitenland, maar zorg ervoor dat u niet leunt op deze kennis om een baan te krijgen. Niemand geeft u een baan louter omdat u goed met Italianen kan opschieten. Geef recruiters inzicht in uw technische vaardigheden die het meest overtuigen.

Europass

Tot slot kunnen sollicitanten binnen Europa gebruik maken van het Europass cv, een Europees standaard cv in alle Europese talen.

Gerelateerd nieuws

Computer

Computer online kopen

Er worden steeds meer computers online gekocht. Waar vroeger iedereen in de winkel een computer kocht is dat nu heel anders. Het aanbod computers online

tbalet of laptop of computer kopen
Laptop

Laptop of tablet

De opkomst van de tablet heeft ervoor gezorgd dat er steeds minder laptops verkocht worden. Tablets beschikken over steeds meer mogelijkheden en worden hierdoor steeds