Dagelijks sluit jij je bedrijfspand af met een stevig slot en ook het hek is voorzien van een extra slot, zodat ongenodigde gasten niet zomaar het terrein kunnen betreden. Maar hoe zit het eigenlijk met de bescherming tegen hackers, virussen en andere ongemakken die via de computer ongewenst binnen kunnen dringen en je organisatie op de kop kunnen zetten? Af en toe alleen een update installeren van de software waar je bedrijf mee werkt is niet voldoende. Besteed daarom altijd genoeg aandacht aan de cybersecurity van je organisatie.
Gevoelige informatie
Er komen regelmatig berichten in het nieuws dat hackers toegang hebben kunnen krijgen tot het systeem van een bedrijf en daarmee inzage in gevoelige informatie en contactgegevens van haar klanten. Ook op kleinere schaal kunnen internetcriminelen actief zijn, bijvoorbeeld door phishing e-mails. Vaak worden deze e-mails zogenaamd verstuurd door grote bedrijven, zoals een bank. In het bericht staat het verzoek om op een link te klikken, omdat je bijvoorbeeld opnieuw een wachtwoord in moet stellen. Maar in werkelijkheid geef jij je inloggegevens aan de afzenders van de e-mail: de hackers. En dat kan grote gevolgen hebben. Dit soort mails worden niet alleen verstuurd naar bedrijven, maar ook naar particulieren.
Duidelijkheid met een risicoanalyse
Om dit soort situaties te voorkomen, is het belangrijk dat je de cyberbeveiliging van je eigen organisatie eens goed onder de loep laat nemen door middel van een risicoanalyse informatiebeveiliging. Dit kan door middel van een (veilige) applicatie die je online invult. Hier wordt niet alleen gekeken naar het technische gedeelte (of je wel de juiste software op de computers hebt), maar ook naar jouw organisatie. Hiermee wordt bedoeld of jij en je werknemers extra trainingen nodig hebben of dat er nog meer aandacht besteed moet worden aan het beleid. Nadat je de risicoanalyse hebt ingevuld, bespreekt een expert de bevinden met je, wat de kansen zijn dat jouw organisatie getroffen kan worden door cybercriminelen en welke gevolgen dit dan heeft. Uiteraard kan de specialist ook gelijk oplossingen bieden om deze incidenten te voorkomen.
Tips voor particulieren
Als je geen eigen bedrijf hebt, betekent dat natuurlijk niet dat hackers nooit een poging zullen doen om jouw persoonlijke gegevens te achterhalen. Zorg daarom altijd voor een goede virus- en spamfilter en werk deze regelmatig bij. Heb je een e-mail ontvangen van je bank, een onbekende of ander grote organisatie waarom geld of je inloggegevens wordt gevraagd door op een link te klikken? Negeer dit bericht dan direct. Het is wel handig om bij de organisaties een melding te maken dat je een phishingbericht hebt ontvangen. Bank vragen bijvoorbeeld of je deze mail door wilt sturen, zodat zij de verzender kunnen achterhalen. Wijs daarnaast ook de rest van je gezin op deze gevaren van internet en praat iedereen regelmatig bij.