Computer kopen

Drones – wat zijn het, en hoe zijn ze ontstaan?

Deel artikel

Het lijkt haast wel alsof ze uit de lucht zijn komen vallen: drones. Nooit had iemand het erover, en plotseling wilde iedereen een drone. Begrijpelijk, want die kleine onbemande vliegtuigjes zijn erg leuk om mee te spelen en stunten of om prachtige foto- en videobeelden mee te schieten. Maar hoe zijn die drones eigenlijk ontstaan? Wanneer zijn ze uitgevonden? Waren ze altijd al zo goed ontwikkeld als nu?

De eerste drones

De eerste drone, oftewel ‘unmanned aerial vehicle’ (UAV), is ontstaan in 1966. Dit was een Amerikaanse raket. Deze raket bracht zichzelf naar de juiste bestemming/doelwit. In 1982 werden de drones wat moderner. In de oorlog tussen Israël en Syrië gebruikte Israël onbemande vliegtuigen als afleiding. Syrië zou zo de echte vijand niet opmerken en met rust laten.

Vroeger werden drones dus echt gebruikt tijdens oorlogen. De eerste drones voor particulier gebruik werden vanaf 2006 geïntroduceerd. Zo werden ze bijvoorbeeld ingezet om vermiste mensen op te sporen, een ramp van bovenaf te kunnen bekijken of bij een brand kijken of iedereen in orde is. Door het grote succes wat dit met zich meebracht, werden de drones gesubsidieerd door de overheid.

Inmiddels zijn drones voor iedereen beschikbaar. Je kan bijvoorbeeld al een drone kopen in een speelgoedwinkel of online. Sommige drones zijn meer bedoelt als speelgoed en zijn te koop voor een paar tientjes, maar de echt goede drones beginnen rond de honderd euro. Grotere drones voor professioneel gebruik zijn te koop voor meer dan duizend euro.

De naam ‘drone’

De benaming van drones, komt uit het Engelse woord drone. Dit is een mannelijke bij, in het Nederlands een dar genoemd. De naam is al bedacht in de tijd dat ze alleen nog gebruikt werden door militairen, tijdens oorlogen.

Gebruik van drones

Drones worden gebruikt met diverse doeleinden. Sommige mensen kopen een drone alleen voor de lol en voeren er bijvoorbeeld stunts mee uit. Omdat op veel grotere drones vaak een kwalitatief goede camera zit, zijn drones tegenwoordig ook erg geschikt om te gebruiken voor fotografie of videografie. Drones zijn er in allerlei soorten, maten en prijzen waardoor er voor iedereen wel een drone is die bij hem of haar past.

Gerelateerd nieuws

Computer

Computer online kopen

Er worden steeds meer computers online gekocht. Waar vroeger iedereen in de winkel een computer kocht is dat nu heel anders. Het aanbod computers online

tbalet of laptop of computer kopen
Laptop

Laptop of tablet

De opkomst van de tablet heeft ervoor gezorgd dat er steeds minder laptops verkocht worden. Tablets beschikken over steeds meer mogelijkheden en worden hierdoor steeds