Windows is een besturingssysteem dat ontwikkeld wordt door Microsoft. Op 22 november 1985 werd de eerste versie van Windows uitgebracht. Met de introductie van Windows 95 in het jaar 1995 was Microsoft marktleider. In 2013 had Microsoft een marktaandeel van 90,88%.
Iedereen die met een computer werkt heeft wel is met Windows gewerkt, het besturingssysteem staat bekend om zijn gebruiksvriendelijkheid. Windows wordt niet alleen op computer gebruikt maar is ook een besturingssysteem voor tablets, smartphones en Xboxes.
Op dit moment zijn XP, 7 en 8 de meest gebruikte Windows versie. Voor elke versie brengt Windows updates uit die bijvoorbeeld lekken dichten in het besturingssysteem of nieuwe functionaliteiten toevoegen. Windows XP is al vanaf 2001 op de markt waardoor op 8 april 2014 Microsoft geen updates meer uitbrengt voor deze versie.
Omdat het besturingssysteem in 2001 geprogrammeerd is maakt het gebruik van veel oude technieken waardoor lekken en functionaliteiten steeds beter te repareren zijn. Omdat Microsoft geen updates meer uitbrengt worden lekken van 8 april 2014 niet meer gedicht. Computers die gebruik maken van dit besturingssysteem zijn daardoor een interessante prooi voor hackers. Het wordt dan ook ten zeerste aangeraden om te updaten naar een nieuwere variant Windows. Banken hebben ook al aangegeven dat bij phising gevallen waar Windows XP werd gebruikt geen geld terug te geven.
Je kan ervoor kiezen om te updaten naar Vista, 7 of de nieuwste versie Windows 8. Vista en 7 lijken qua interface nog redelijk op Windows XP. Het design is wel aangepakt maar de functionaliteiten zijn nog steeds hetzelfde. Voor Windows 8 heeft Microsoft de gehele gebruikersinterface omgegooid. De vertrouwde startknop is verwijderd en de gehele interface is omgegooid naar de bekende Metro-interface. Vanaf het startscherm kunnen verschillende Apps gestart worden.
Toen Windows 8 op de markt kwam was er in eerste instantie veel kritiek op de nieuwe gebruikersinterface. Gebruikers waren gewend aan de startknop en waren ontevreden over de nieuwe versie. Verschillende bedrijven hebben daarom addons gemaakt voor Windows die de start-knop weer terug plaatst.
Microsoft heeft zelf plannen om in een toekomstige update de start-knop weer terug te zetten op zijn oude vertrouwde plaats.