Computer kopen

Linux

Linux is een open source besturingssysteem voor computers. De basis van Linux werd in 1991 door Linus Torvalds geprogrammeerd. Torvalds maakte op de universiteit kennis met Unix maar vond dit te duur voor thuis gebruik. Hierdoor besloot hij zelf een besturingssysteem te programmeren. De eerste versie had weinig functionaliteiten en diende meer als speeltje voor andere programmeurs en hackers. Deze waren zo enthousiast dat deze zich bij Linus Torvalds project voegden, waardoor Linux uitgroeide tot een volledig besturingssysteem.

Populair op de servermarkt

De kernel van Linux is sinds zijn introductie steeds verbeterd en is daardoor stabieler geworden. Doordat het besturingssysteem erg stabiel draait kiezen veel bedrijven ervoor om op hun server Linux als OS te installeren. Grootste Linux gebruiker is Google, ze hebben op meer dan 100.000 servers Linux geïnstalleerd. 92% van de 500 snelste computers in de wereld gebruiken Linux als besturingssysteem.
Er zijn verschillende typen Linux op de markt, ook wel distributies genoemd. Een distributie is een combinatie van de Linux-kernel, basissoftware, bibliotheken en een grafische interface. Deze distributies worden door verschillende bedrijven geproduceerd die hierop ondersteuning en handleiding leveren.

Linux op je computer installeren

Linux is vooral populair in de server markt. Het marktaandeel op desktop computers voor thuisgebruik heeft Linux slecht een aandeel van 1,18%. Eén van de belangrijkste redenen hiervoor is dat Linux gezien wordt als “lastig” en veel mensen ervaring hebben met Windows. Hierdoor is de stap om over te gaan op Linux groot. Daarnaast worden de meeste computers verkocht met vooraf Windows geïnstalleerd waardoor bijna niemand Linux gaat gebruiken.
Een populaire distributie voor thuis gebruik is Ubuntu. Ubuntu heeft een duidelijke interface en is gebruiksvriendelijk. Veel gebruikers kiezen voor een dual-boot oplossing. Hiermee installeer je op een computer 2 besturingssystemen. Je kan kiezen of je in Windows- of in Linux wil werken. Bepaalde software werkt alleen op Windows of Linux waardoor je met dual-boot van beide besturingssystemen gebruik kan maken.