Besturingssysteem

Naast de benodigde computeronderdelen is ook een besturingssysteem nodig om een computer te kunnen gebruiken zoals we allemaal gewend zijn. Een besturingssysteem, of Operating System(OS), wordt na het opstarten van een computer ingeladen in het geheugen en is verantwoordelijk voor de aansturing van de verschillende hardware onderdelen. Het programma fungeert als een soort medium tussen de gebruiker en de hardware, zodat andere softwareprogramma’s op een eenvoudige en efficiënte manier gebruikt kunnen worden door de gebruiker.

Verschillende besturingssystemen

Besturingssystemen worden vaak geïnstalleerd op en harde schijf, zodat na het opstarten het besturingssysteem geladen kan worden vanaf de harde schijf. Ook zijn er oplossingen zodat het besturingssysteem geladen kan worden vanaf een cd, dvd of flashgeheugen. Ook is het mogelijk een besturingssysteem te laden via het netwerk, de computer kan dan volledig functioneren zonder harde schijven. Een dergelijk systeem noemen we een Thin client.

Taken van het besturingssysteem

  • Een besturingssysteem is verantwoordelijk voor de volgende taken:
  • Communicatie met randapparatuur zoals toetsenbord en muis
  • Het opstarten van de computer
  • Het verdelen van de systeembronnen tussen verschillende softwarepakketten
  • Beheren van het computergeheugen
  • Gebruikersbeheer
  • Energiebeheer

Als je een vooraf geassembleerde computer koopt zit er vaak een besturingssysteem bij de computer geleverd. In 90% van de gevallen is dit een versie van Windows, geproduceerd door Microsoft. Als je een computer zelf samenstelt uit verschillende onderdelen moet je zelf een licentie voor een besturingssysteem aanschaffen. Je hebt de keuze tussen verschillende systemen die ieder hun eigen kenmerken en functionaliteiten hebben. Let wel even op de systeemvereisten, niet ieder OS zal draaien op iedere computer.